İspanyol tasarrufçu çeşitlendirme yoluna gidiyor

DünyaBot

Member
Bu makale için başvurulan kaynakların birçoğuna göre, İspanyol yatırımcının finansal ürünlerdeki profili son yıllarda önemli ölçüde değişti. «Çok karmaşık hale geldi; geleneksel olarak İspanyol yatırımcılar gayrimenkul yatırımlarına ve sabit vadeli mevduatlar gibi bankacılık ürünlerine odaklandılar. TheVentureCity'nin genel ortağı Andrés Dancausa, “Son yıllarda hisse senetleri, yatırım fonları ve özel sermaye fonları, kamu borcu, ETFS ve kripto para birimleri gibi yeni oluşturulan şirketlere yapılan yatırımlardan alternatif varlıklara yönelik çeşitlendirmede güçlü bir artış oldu” diyor. .


XTB'nin raporuna göre İspanyolların yüzde 60'ı ayda ortalama 285 avro tasarruf ederken, diğer yüzde 40'ı da yaşam pahalılığı ve düşük maaşlar nedeniyle bunu yapamıyor. Bu düşük tasarruf kapasitesi Finansal ürünlere yatırımı sınırlayan faktörlerden biridir. Kısa vadede tasarruf sahiplerinin %60'ı bu parayı tatile harcamayı planlarken, uzun vadeli tasarruf sahiplerinin yalnızca %30'u bunu emekliliklerini desteklemek için yapıyor.

«En önemli faktör, son yıllarda oldukça büyüyen finansal kültürdür. Tasarruf sahiplerinin enflasyonun satın alma güçlerini nasıl etkilediğinin ve bu etkileri azaltmak için ellerinde hangi araçların bulunduğunun farkına varmaları çok önemlidir. Ayrıca tasarrufları teşvik etmek ve hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olabilecek finansal ürünlere daha fazla görünürlük sağlamak da gerekiyor” diyor XTB'nin İspanya'daki satış ve halkla ilişkiler müdürü Joaquín Robles.


TheVentureCity'den Dancausa, İspanyol yatırımcının şu anda geçmişe kıyasla daha fazla finansal eğitime sahip olduğunu ancak oldukça temkinli olduğunu ancak yeni fırsatlara açık olduğunu söylüyor. “Bu, bazı finansal ürünlere yatırımı demokratikleştiren yeni teknolojiler sayesinde yeni nesillerin daha alakalı bir rol üstlendiği, sürdürülebilir ve sosyal açıdan sorumlu yatırımlara giderek daha fazla ilgi duyan bir profil” diyor.


Openbank Wealth ekibi, dijitalleşmenin finansal kültürü artırma sürecinde anahtar rol oynadığını düşünüyor. «Dijitalleşme, yatırım dünyasını herkese yakınlaştırmanın anahtarı olmuştur. ABC'ye şöyle açıklıyor: “Nerede olursanız olun, bir web sitesi veya uygulama üzerinden trendler ve ürünler hakkında bilgi edinmenize, koşullara danışmanıza ve herhangi bir yatırım hizmeti veya ürünüyle sözleşme yapmanıza olanak tanıyor.” Banka, binden fazla Avrupa ve Amerika menkul kıymetinin gelecekteki değeri hakkında tahminler sunan yapay zeka araçlarını bünyesine kattığı için, bu dijitalleşme stratejisinin aynı zamanda yatırımcıların fırsatları belirlemesine de olanak tanıdığını söylüyorlar. Böylece başka türlü değerlendiremeyecekleri yatırım seçeneklerini görme olanağına sahip oluyorlar.

Funcas'ın mali çalışmalar direktörü Santiago Carbó ise profilin pek değişmediğini düşünüyor. “Nakit ve mevduatta her zaman önemli bir oran vardır; şu anda finansal servetin %45'i, sigorta ve emeklilik fonları şimdiden %16'yı aşıyor, yatırım fonlarına katılım %8 ve sabit gelirli ve değişken doğrudan yatırımlar %27” diye açıklıyor. Faiz artışının Hazine bonosuna olan ilgiyi bir miktar artırdığını da sözlerine ekledi.

Ancak Carbó, son on beş yılda değişen şeyin bir Vade ve tasarruf mevduatında önemli düşüş yatırım fonlarına ve vadesiz mevduatlara (vadesiz hesaplara) taşındı. “Artık faiz oranlarının artmasıyla birlikte yatırım fonlarında, özellikle de mevduat gibi bankalar tarafından da pazarlanan parasal fonlarda giderek daha fazla tasarruf sağlanıyor. Finansal tasarrufların yanı sıra İspanyolların gerçek tasarrufları da gayrimenkul yatırımlarında yoğunlaşmaya devam ediyor” diyor.

Inverco Gözlemevi tarafından yürütülen VIII Tasarruf Barometresi verilerine göre, 2023 yılı sonunda muhafazakar profile sahip tasarruf sahiplerinin yüzdesi iki yıl içinde dokuz puan artarak 2019'daki seviyelere ulaşarak %56'ya yükseldi.

Mevduat hâlâ kral


Tasarruf sahiplerinin %87'si tasarruflarını mevduata kanalize ediyor, bunu emeklilik planları (%54) ve yatırım fonları izliyor; bu oran olumlu bir gelişme göstererek 2015'te %29'dan 2023'te %40'a yükseldi. Öte yandan sabit getirili yatırımlar arttı Inverco Gözlemevi tarafından yapılan bir araştırma olan VIII Tasarruf Barometresine göre son iki yılda %15'e kadar yedi puan. Mevduat (%27), fonlar (%21) ve emeklilik planları (%19) sırasıyla tasarruf sahiplerinin büyük çoğunluğunun önümüzdeki aylarda sözleşme yapacağı veya yatırımlarını artıracağı ürünlerdir. Muhafazakar yatırımcılar yatırım veya sözleşme fonlarını (%30), ardından mevduatları (%23) ve sabit geliri (%16) artıracak. Ilımlı olanlar yatırım veya sözleşme mevduatlarını (%30) artırmaya karar vermiş, bunu fon (%26) takip etmiş, dinamik olanlar ise fonları artırma veya daraltma (%43), değişken gelir (%36) ve mevduatları artırmaya karar vermiştir. (%33).


«Biz İspanyollar mali açıdan muhafazakar bir profile sahip olmayı sürdürüyoruz. Pandemi sırasında ailelerin mali tasarrufları ciddi oranda arttı ve bunun büyük bir kısmı geleneksel tasarruf ürünlerine (temel olarak tasarruf hesapları ve mevduatlara) yönlendirildi. Ancak artık yıl ortasında bir faiz düşüşü beklendiğinden, küçük tasarruf sahiplerinin çoğu yatırım yapabilecekleri tüm ürünleri değerlendirmiyor” diyor Openbank Wealth ekibi. Bu varlık için zorluk şunu açıklamak olmaya devam ediyor: Her kitleye uygun alternatifler var Bu, riski önemli ölçüde artırmadan iyi bir kârlılık elde edilmesini sağlar.

“Son 20 yılda yatırımcılar için en büyük değişiklik risk algısı oldu. Geleneksel olarak müşterilerin çoğunlukla İspanyol şirketlerinden ve geri kalanı mevduatlardan olmak üzere 'istikrarlı' temettüler aldıkları bir hisse portföyü vardı” diyor CBNK varlık bankacılığı direktörü Tomás de Juan de la Hera. De la Hera, son 10 yılda özel bankacılık müşterisinin sadece temettü veya mevduat yerine sürekli getiri elde etmek için yatırım fonlarına, alternatif yatırımlara ve gayrimenkullere yöneldiğini söylüyor.

Danışılan kaynaklar, İspanyol yatırımcının profilinin açıkça bölümlere ayrıldığı konusunda hemfikir. De la Hera, geleneksel İspanyol yatırımcının, geleneksel olarak mevduat müşterisi olan gayrimenkul varlıklarında yüksek ağırlığa sahip, muhafazakar ve ılımlı yapıya sahip bir yatırımcı olduğunu açıklıyor. “Bu ürünlere herhangi bir ücret ödenmediği geçen yılların, fon dünyasına daha fazla karmaşıklığın girmesine yol açtığı doğrudur, ancak bu mirasçı vizyonu gözden kaçırmadan,” yorumunu yapıyor.

Karmaşıklık

CBNK varlık bankacılığı direktörü, bu arada genç yatırımcıların daha karmaşık yatırımları hesaba katmaya başladığını, kripto para birimlerinin güçlü ortaya çıkışını gözden kaçırmadan pasif yatırımı hedefleyen yetkilendirilmiş yönetim hizmetlerini hesaba katmaya başladığını açıklıyor.

XTB araştırmasına göre İspanyol nüfusunun yaklaşık %46'sı bir zamanlar finansal piyasalara yatırım yaptı. Fakat, Ortalama profil 18 ila 44 yaş arası bir erkeğin profilidir. Bu yaş grubu aylık olarak en çok tasarruf etmeyi başaran gruptur. Anket, özerk topluluk açısından en fazla tasarruf sağlayan bölgelerin Castilla y León, Valensiya Topluluğu ve Castilla-La Mancha olduğunu, ay sonunda en az tasarruf etmeyi başaranların ise Endülüsliler, Kanarya Adaları ve Katalanlar olduğunu gösterdi. .