AB Parlamentosu, trafik ihlallerini Avrupa düzeyinde kovuşturmaya yönelik kuralları onayladı

DünyaBot

Member
Avrupa Parlamentosu Çarşamba günü Strazburg'da, AB devletlerinin trafik ihlallerine ilişkin cezalar konusunda daha yakın işbirliği yapması gerektiğini oyladı. Parlamento ve AB üye ülkelerinden müzakereciler daha önce ülkeler arasındaki idari yardım prosedürlerini güçlendirme konusunda anlaşmışlardı. Artık AB Konseyi'nin yeni kuralları kabul etmesi gerekiyor. AB üye ülkelerinin bunu uygulamak için 30 ayı olacak.

Duyuru



Yeni kurallara (PDF) göre, trafik suçunun işlendiği AB ülkesinin, suçu ilgili yol kullanıcılarına bildirmek için suçun işlendiği tarihten itibaren on bir ayı vardır. İhbarda suçun işlendiği zaman ve koşulların yanı sıra, yaptırıma nasıl itiraz edileceğine ilişkin bilgiler de yer almalıdır. Avrupa Parlamentosu üyelerinin girişimiyle, özel şirketlerin AB ülkelerinin yabancı sürücülerden ceza toplamasına yardım etmesi yasaklanacak.

Trafik ihlallerinin genişletilmiş listesi


Sınır ötesi işlemleri tetikleyebilecek ve tehlikeli araç kullanma nedeniyle para cezalarına yol açabilecek trafik ihlallerinin listesi de genişliyor. Bu ihlaller arasında çok hızlı araç kullanma, alkollü araç kullanma veya kırmızı ışıkta geçmenin yanı sıra tehlikeli park etme, tehlikeli sollama, yardım sağlamama ve düz çizgilere uymama da yer alıyor.

Raportör Kosma Złotowski (ECR), ilgili AB direktifinin güncellenmiş kurallarının AB ülkelerinin birlikte daha iyi çalışmasına yardımcı olmayı amaçladığını açıkladı. Etkilenen sürücüler ise belirlenen süre içerisinde kendi dillerinde ve hakları olan yasal çözümler hakkında bilgi alacak. Özel şirketlerin ceza toplamasının yasaklanması, sürücüleri dolandırıcılıktan ve kişisel verilerin sızmasından koruyacaktır.

Araç tescil verilerinin elektronik alışverişine ilişkin AB Direktifi 2015'ten beri yürürlüktedir. Onun yardımıyla, diğer AB ülkelerindeki trafik suçlarının daha iyi cezalandırılması gerekmektedir. Ancak Avrupa Parlamentosu'nun bir raporuna göre değerlendirmeleri bazı eksiklikleri ortaya çıkardı. Yabancı sürücüler tarafından yapılan trafik ihlallerinin yaklaşık yarısı soruşturulmadı ve pek çok para cezası da uygulanmadı. Değerlendirmede prosedürlerin çok karmaşık olduğu ve AB Üye Devletlerinin birbirlerine yeterince destek vermediği ortaya çıktı.


(başvuru)



Haberin Sonu